|
ZyZ
Guest
|
 |
« on: March 07, 2008, 10:18:41 AM » |
|
Asa cum scrie la titlul topicului, propun sa discutam despre aceasta modalitate de a aduce un surplus de putere motorului, fara a schimba componente interne sau a risca defectiuni majore. Am ajuns la inca un moment de cotitura, si anume ca, in urma explodarii ambreiajului in cursa cu Rex, sunt pus in fata intrebarii: "Sa-mi usurez sau nu volanta ?". Numai prin usurarea volantei, fara usurarea bielelor, pistoanelor si vibrochenului efectele sunt destul de reduse. Dar chiar si-asa, motorul urca mai repede si mai sus in ture, se simte o crestere a puterii, odata cu o scadere a cuplului, datorita faptului ca o volanta mai usoara nu mai are aceeasi capacitate de a inmagazina aceeasi energie cinetica si, in speta, pierde din cuplul motorului. Problemele ar fi un ralanti variabil si ridicat, micsorarea capacitatii franei de motor si, nu in ultimul rand, posibilitatea ca daca e usurata fara echilibrare, distrugerea internelor motorului :whatever:. Asadar, vin la voi cu rugamintea de a-mi da un sfat, cei care au facut sau cei care au avut in plan, pentru ca, sincer, nu ma hotarasc in privinta asta. Mi-as asuma riscul, dar...mi s-a mai intamplat sa parchez un motor pe dreapta din cauza alezarii excesive a chiuloasei. In plus, cred ca ar trebui sa incepem sa ne concentram din nou pe ceea ce ne place, si poate sa lasa la o parte discutiile contradictorii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mas2703
|
 |
« Reply #1 on: March 07, 2008, 12:15:33 PM » |
|
o sa ai probleme dupa aia la schimbat vitezele di cauza inertiei mici
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xex
Membru
Treapta a 5-a
TURBO.. diesel :)
|
 |
« Reply #2 on: March 08, 2008, 01:54:47 AM » |
|
nu prea sunt in masura sa dau eu sfaturi, dar citisem pe net discutii pe tema asta acum ceva timp si asha cum probabil ai vazut si tu, dezavantajele sunt prea multe in raport cu putinele avantaje pe care le are toata treaba. echilibrarea nu e problema. eu sunt de parere ca poti face aceasta modificare in momentul in care renunti sa mai folosesti masina ta cu motor zyzel pentru orice altceva decat confruntari, ca sa nu zic altfel. ah. si volanta are rol de anulare a vibratiilor parca nu ? in mom in care o ushurezi, aceasta amortizare dispare, si componentele interne au de suferit. acum depinde si cat o ushurezi - prea mult o strici, prea putin - nu simti diferenta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyZ
Guest
|
 |
« Reply #3 on: March 08, 2008, 10:30:36 AM » |
|
Da, corect. Volanta elimina vibratiile prin preluarea lor, datorita masei mari. Odata cu micsorarea masei intervin si vibratiile care pot duce la probleme. Dar...ideea era sa iau maxim 1kg din ea, astfel incat sa se simta ca performante. Ideal ar fi sa usurez si fusta pistonului, biela, si arbore. Dar sa achilibrezi dinamic un arbore e... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cip
Guest
|
 |
« Reply #4 on: March 08, 2008, 10:51:45 AM » |
|
Foarte interesant, chiar aveam de gand in prima faza sa skimb volanta cu una mai usoara (a mea are 17 Kg), dar mi-ati spulberat visul.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyZ
Guest
|
 |
« Reply #5 on: March 08, 2008, 11:07:43 AM » |
|
Sa nu fim gresit intelesi. Eu am una din cele mai usoare volante din cercul de motoare care vin pe Rocco 2. Daca tu ai gasit una mai usoara decat a ta, si evident e echilibrata din fabrica, ar fi o chestie binevenita, pentru ca nu te mai risti cu echilibratul. Dar trebuie sa te gandesti la efecte, pentru ca la tine un mare plus e cuplul motorului. Ori, sa castigi putere in defavoarea cuplului iti va da demaraj mai bun, dar in rest...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xex
Membru
Treapta a 5-a
|
 |
« Reply #6 on: March 08, 2008, 01:24:37 PM » |
|
ok.. sunt in ceatza. eu credeam pana acum ca demarajul depinde de cuplu. care e dependenta intre cei doi factori? cuplu si putere ( cai putere)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyZ
Guest
|
 |
« Reply #7 on: March 08, 2008, 02:54:45 PM » |
|
Demarajul depinde mai mult de putere, pe cand cuplul decide in general performantele la viteze mari, atunci cand e nevoie de cuplu pentru a invinge aerodinamica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyZ
Guest
|
 |
« Reply #8 on: March 08, 2008, 05:58:40 PM » |
|
Lectura suplimentara: http://www.pumaracing.co.uk/FLYWHEEL.htm. Pe undeva prin documentul asta, dealtfel scris de un inginer care ajuta la proiectarea unor motoare de curse, se mai precizeaza ca usurarea cu 1kg a volantei echivaleaza cu 40 kg pierdute de masina, in treapta 1, 12kg intr-a doua, 6kg intr-a treia, etc. Interesant...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xex
Membru
Treapta a 5-a
|
 |
« Reply #9 on: March 19, 2008, 09:29:40 PM » |
|
eu am o nelamurire.. la o disputa intre doua masini, una mas (motor cu aprindere prin scanteie) si una mac (motor cu aprinde prin compresie) sau otto vs diesel, ca sa mai invatzam termeni noi  , cea pe benzina de 110 cai psre exemplu iar cea pe motorina de 100 de cai, de ce decisiv la plecarera de pe loc este cuplul, masina diesel plecand inaintea celei pe benzina? iar cea pe benzina va recupera terenul pierdut ulterior datorita celor 10 cp in plus ? nu e taman invers cum ai zis tu zyz ? adica cuplu la plecare si putere la viteze mari ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZyZ
Guest
|
 |
« Reply #10 on: March 19, 2008, 09:40:45 PM » |
|
In primul rand in 90% din cazuri benzina va pleca mai repede. Daca motorul pe motorina e turbo, atunci exista lagul turbinei si chiar daca daca nu e turbo, cuplul foarte mare la turatie mica inseamna ca va patina, iar apoi cand masina va prinde aderenta va trebui schimbata deja treapta de viteza. La benzina, pleci atunci cand simti ca nu derapezi prea mult, si cu urcarea in ture creste si puterea, gradual, nu brusc. Disputa asta e veche de cand lumea, si teoretic masina pe motorina e avantajata pentru ca la aceeasi putere are mai mult cuplu. Dar...mie nu mi s-a intamplat sa vad benzinar pierzand in fata unui diesel de aceeasi putere.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urs
Urs
Administrator
Treapta a 6-a
The Bear is gonna get you...
|
 |
« Reply #11 on: March 20, 2008, 10:40:45 AM » |
|
Era sa castig eu in fata lui Cip cu Clio, dar a 3-a la clio e putin mai lunga decat la Astra si am pierdut cand am dat 4. Oricum atunci a intervenit si pierderea aderentei la start (la Cip), eu plecand cu jumatate de masina in fata, avantaj pe care l-am pastrat pana pe ultimii 10 metri, cand asa cum am spus mai devreme, a trebuit sa dau 4. Daca as fi avut cutia putin mai lunga poate aveam o sansa.
|
|
|
|
|
|
Old School MotorSport, for now, for ever.....
|
|
|
|
mercurry
|
 |
« Reply #12 on: March 20, 2008, 03:02:56 PM » |
|
Urs te contrazic oleaca, eu nu cred ca este vb despre cutie ci despre motor si de faptul ca la diesel nu are in ce turatii sa urce pe cand la clio deabia de la 3500-4000 in sus se simte, dieseleurile pe la 4000 cam pierd. deci tu ai fost nevoit sa schimbi pentru ca deja erai in turatie pe cand el deabia atunci se simtea in elementul lui ... de la 4000>>>.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slip
Err:510
Administrator
Treapta a 6-a
Mic si rau !
|
 |
« Reply #13 on: March 20, 2008, 04:45:09 PM » |
|
Conteaza si cutia. Eu am schimbat-o si e putin diferita. Urc mai bine acum in suta decat inainte datorita faptului ca nu mai schimb 4 inainte sa ajung la 100-110. Inainte pierdeam cuplu daca nu schimbam. Deci conteaza si cutia.. destul..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urs
Urs
Administrator
Treapta a 6-a
The Bear is gonna get you...
|
 |
« Reply #14 on: March 20, 2008, 04:54:28 PM » |
|
aveti amandoi dreptate. Faza este ca la mine dupa 4500 RPM urc foarte putin si sunt obligat sa schimb. Cu o alta cutie ar trebui sa schmb tot la 4500 - 4600 dar as avea o viteza putin mai mare la acelasi RPM. Deci avantaj. Sper la remapare sa rezolv si plaja de turatii 4400 - 4900 si poate gasesc un tuner cu o harta noua care sa imi mareasca boost-ul si sa imi deschida turbina incepand cu 1300 - 1400. Daca nu, sa imi rezolv plaja de turatii superioara si pentru plaja de plecare fac alezare cu 0.5.
|
|
|
|
|
|
Old School MotorSport, for now, for ever.....
|
|
|
|