ZyZ
Membru
Treapta a 5-a
Reputatie: 10
|
 |
« Reply #30 on: November 14, 2009, 09:25:59 AM » |
|
Edi, sa nu uitam de galeriile de pe motoarele 1.8 20v turbo longitudinale, ca si cele de 2.0 16V 6A. Acolo fiind loc mai mult, au pus clapeta la mijloc, chiar daca pe acelasi motor transversal clapeta e pe stanga, cum e la 9A. Vlad, singura chestie pe care o castigi e distributia fluxului de aer, ceea ce cu clapeta pe o parte nu poti castiga, chiar daca, cu toate calculele volumetrice necesare, o proiectezi mai mica in zona ultimului cilindru. In plus, sunt sigur ca la variatii de boost/temperatura de intrare/deschidere a clapetei, adica in regimuri variate de functionare, galeriile astea ale noastre nu dau acelasi randament ca una care respecta regula o esentiala: cea mai stabila si fiabila varianta este in general cea mai simpla. Cat despre galeria Schrick, parerea mea ramane neschimbata, fie ca vorbim de VR6 sau 16V: cea mai radicala, dar si cea mai buna varianta de alimentare pe aspirat, raman ITB-urile (Independent throttle bodies). N-am poze la mine, dar cand ajung acasa va arat cam cum arata si ce poate face un aspirat pe ITB-uri. Sa nu uitam ca am avut ocazia sa experimentam un 16v cu carburi orizontale la Braila, si toti stim cum s-a tinut de un Evo cu peste 400 de cai...
|